Cele mai importante beneficii ale vinului rosu
Vinul rosu este fara doar si poate, una dintre cele mai vechi si totodata, una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. Inainte de a intra in detalii insa, mentionam faptul ca vinul rosu este o bautura destinata doar adultilor, nu si minorilor, iar consumul de alcool pentru minori, este daunator!
Vinul rosu are in componenta o multime de antioxidanti puternici, iar multi specialisti in domeniul sanatatii sustin faptul ca a consuma vin rosu cu moderatie, va poate oferi unele beneficii importante pentru sanatate.
In continuare puteti descoperi care sunt cateva dintre cele mai importante beneficii ale vinului rosu, deci merita sa cititi pana la final acest articol.
-
Vinul rosu este bun pentru sanatatea cardiovasculara
Mai multe studii efectuate odata cu trecerea timpului in ceea ce priveste consumul de vin rosu, au scos in evidenta ca, a consuma cu moderatie aceasta bautura alcoolica, poate avea beneficii pentru inima.
Un studiu din anul 2019 a scos in evidenta faptul ca a bea vin rosu cu moderatie, scade foarte mult riscul de a dobandi boli coronariene (una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului la nivel mondial).
Se recomanda ca femeile sa consume un pahar de vin rosu zilnic, in timp ce barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de doua pahare de vin rosu.
-
Vinul rosu este bun pentru sanatatea intestinului
In anul 2018, a fost efectuat un studiu, iar rezultatele au scos in evidenta faptul ca vinul rosu, datorita polifenolilor pe care ii contine, poate sa imbunatateasca microbiota intestinului, iar astfel intestinul va ramane sanatos.
Un alt studiu, efectuat in anul 2016, a dovedit faptul ca a bea vin rosu cu moderatie, reduce bolile de inima datorita efectelor sale asupra microbiomului intestinal.
-
Vinul rosu poate ajuta la mentinerea densitatii osoase
Dupa aproximativ 50 de ani, densitatea osoasa poate incepe sa scada si puteti experimenta pierderea osoasa. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca persoanele care consuma cantitati moderate de alcool pot avea o densitate osoasa mai mare.
De exemplu, un amplu studiu din 2009 a constatat ca consumul moderat de alcool (1-2 pahare de vin rosu pe zi) a avut un efect pozitiv asupra densitatii minerale osoase (DMO) la barbati si la femeile aflate in postmenopauza. In plus, un studiu din 2011 a constatat ca vinul rosu in special, era cel mai benefic tip de bautura alcoolica pentru densitatea minerala osoasa la barbatii in varsta.
Consumul excesiv de alcool, pe de alta parte, poate avea consecinte grave, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice (nici macar vin rosu) in exces. Beti un pahar pe zi (femiele) si doua pahare pe zi (barbatii), pentru a va bucura de cele mai importante beneficii ale vinului rosu.
-
Vinul rosu poate aduce beneficii sanatatii creierului
Studiile ne arata depasemenea faptul ca proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale polifenolilor, pot contribui de asemenea la beneficiul vinului rosu pentru sanatatea creierului.
-
Scade nivelul colesterolului
Pe langa cresterea nivelului de colesterol bun, resveratrolul din vinul rosu poate, de asemenea, sa scada nivelul colesterolului rau. Studiile spun ca un pahar zilnic de vin rosu timp de patru saptamani poate ridica nivelul de colesterol bun cu 16% si reduce cantitatea de fibrinogen (un compus de coagulare) cu 15%.
Alcoolul din vin este in special cel care ofera aceste beneficii, care nu pot fi obtinute doar prin orice extract de struguri rosii. Alte studii spun ca, desi vinul rosu este protector, este posibil ca alte forme de alcool sa nu aiba efecte benefice similare.
-
Ajuta la combaterea diabetului
Un studiu din 2015 a aratat ca consumul unui pahar de vin rosu la cina „scade modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 si ca un aport moderat de vin rosu este de obicei sigur.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca etanolul pe care il contune vinul, are un rol crucial in metabolizarea glucozei si ca si ingredientele nealcoolice pot contribui. Ei cer mai multe cercetari pentru a confirma descoperirile.
-
Combate cancerul
Potrivit unui raport al Universitatii din Rochester Medical Center, resveratrolul din vinul rosu poate distruge celulele cancerului pancreatic. Antioxidantul realizeaza acest lucru prin paralizarea functiei sursei de energie a celulelor (numita si mitocondrii).
De fapt, importanta vinului rosu in timpul tratamentului impotriva cancerului este atat de mare incat medicii nu ar sfatui pacientii sa renunte la consumul moderat de vin rosu. Cercetarile sugereaza ca resveratrolul nu numai ca distruge celulele maligne, dar protejeaza si tesutul normal de efectele daunatoare ale radiatiilor.
-
Previne obezitatea
Cercetarile spun ca resveratrolul din vinul rosu poate transforma grasimile rele in grasimi brune care ard calorii. Iar dietele care contin antioxidant pot ajuta la combaterea obezitatii/ Resveratrolul imbunatateste oxidarea grasimilor alimentare si previne supraincarcarea organismului. Transforma grasimea alba in grasime bruna, care se arde sub forma de caldura, prevenind astfel obezitatea si disfunctia metabolica.
-
Reduce stresul
Acest lucru se datoreaza resveratrolului, care stimuleaza o anumita proteina care activeaza anumite gene care repara ADN-ul, suprima genele tumorale si promoveaza genele de longevitate. Practic, ceea ce vrem sa spunem este ca un pahar de vin rosu pe zi va poate ajuta sa va stresati mai putin.
Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este sa beti un pahar de vin la cina si nu chiar inainte de somn, iar acest lucru poate avea un efect calmant asupra dvs. fara a va perturba ciclul de somn. Nu se reconmanda insa acest lucru pentru femeile insarcinate.
-
Promoveaza sanatatea ficatului
Consumul modest de vin nu numai ca este sigur pentru ficat, dar ar putea chiar reduce riscul bolilor hepatice grase nealcoolice. Daca stam sa discutam in schimb despre consumul de bere sau lichior, trebuie sa aflati faptul ca aceste bauturi alcoolice ar putea creste riscul bolii de patru ori.
Asadar, vinul rosu va poate oferi unele beneficii foarte importante pentru sanatate, iar acestea sunt doar cateva dintre ele. Alegeti insa sa consumati vin rosu cu moderatie, pentru ca daca il veti consuma in mod excesiv, acesta va fi daunator.