yony.ro

Un blog care abordeaza subiecte interesante

Diverse

De ce este bine sa ascultam muzica?

La radio, la televizor, in masina, in mijloacele de transport in comun, la terase sau la restaurant, uneori chiar si la birou, la bar, in club sau la cafenea si nu numai . . . muzica se aude peste tot.

Muzica face parte din viata noastra, si indiferent ca esti copil, adolescent adult sau bunic, ai piesele tale preferate, ai cantaretii sau formatiile tale preferate. Cu siguranta ai fost cel putin odata in viata la un concert al unei formatii de top, si ai ramas foarte incantat de atmosfera, si ai simtit un dram de fericire.

Muzica este parte din viata noastra, este cea care ne poate ajuta sa traim intens anumite momente, ne poate motiva in timp ce ne aflam in sala de sport si ne antrenam intens, ne poate trezi unele amintiri si ne poate calma sau ne poate enerva.

Muzica este deosebit de importanta pentru fiecare dintre noi, si indiferent ca ascultam muzica populara, rock, pop, manele, muzica etno, rap, hip hop sau orice alt stil muzical, putem avea parte de unele beneficii foarte importante datorita ascultarii muzicii.

In continuare vom dezbate acest subiect si vom vedea de ce este indicat sa ascultam muzica, dar si ce beneficii ne poate oferi aceasta. Veti descoperi foarte multe lucruri interesante, deci cu siguranta merita sa cititi pana la final, si chiar sa dati un share acestui articol.

  1. Imbunatateste starea de spirit.

Studiile arata ca ascultarea muzicii poate fi deosebit de benefica in ceea ce priveste bunastarea generala, poate ajuta la reglarea emotiilor si poate crea acea stare de fericire si relaxare in viata de zi cu zi, de care ne dorim cu totii sa avem parte.

  1. Reduce stresul.

Ascultarea unor piese muzicale „relaxante” (de cele mai multe ori, muzica relaxanta este considerata a fi cea cu un ritm lent, ton redus si fara versuri) s-a dovedit ca reduce stresul si anxietatea in cazul persoanelor sanatoase, si ca are aceleasi beneficii chiar si pentru persoanele care au fost supuse procedurilor medicale (de exemplu, chirurgie, stomatologie, colonoscopie).

  1. Reduce anxietatea.

In studiile efectuate asupra mai multor persoane care au cancer, ascultarea de muzica combinata cu ingrijirea standard a avut rezultate uimitoare si a redus anxietatea in comparatie cu persoanele care au primit ingrijiri standard dar fara a asculta muzica.

  1. Imbunatateste exercitiile fizice.

Studiile sugereaza ca muzica poate imbunatati exercitiile aerobe, poate fi de-asemenea foarte eficienta in ceea ce priveste stimularea mentala si fizica, si poate creste performanta generala. Acesta este motivul datorita caruia, majoritatea celor care merg la sala de fitness se antreneaza mult mai intens atunci cand au castile pe urechi.

  1. Imbunatateste memoria.

Cercetarile au scos in evidenta faptul ca elementele repetitive ale ritmului si melodiei sunt foarte importante in conditiile in care ne ajuta creierul sa formeze modele care sporesc memoria.

Intr-un studiu la care au fost supusi supravietuitori ai accidentulor vasculare cerebrale, ascultarea muzicii a avut un mare impact in conditiile in care i-a ajutat pe pacienti sa experimenteze mai multa memorie verbala, mai putina confuzie si o atentie mai bine concentrata.

  1. Amelioreaza durerea.

In studiile efectuate asupra pacientilor care s-au recuperat dupa operatie, cei care au ascultat muzica inainte, in timpul sau dupa operatie au avut mai putina durere si mai multa satisfactie generala, comparativ cu pacientii care nu au ascultat muzica ca parte a ingrijirii lor.

  1. Ofera confort.

Muzicoterapia a fost de asemenea, folosita pentru a spori comunicarea, gestionarea si exprimarea sentimentelor precum frica, singuratatea si furia la pacientii care au o boala grava si care se afla in ingrijirea de la sfarsitul vietii.

  1. Imbunatateste cunoasterea.

Ascultarea muzicii poate ajuta de asemenea, persoanele cu Alzheimer sa-si aminteasca amintirile aparent pierdute si chiar poate sa ajute la mentinerea unor abilitati mentale.

  1. Ajuta copiii cu tulburari de spectru autist.

Studiile efectuate pe copii cu tulburari de spectru autist care au primit terapie prin muzica au aratat imbunatatirea raspunsurilor sociale, abilitatilor de comunicare si abilitatilor de atentie.

  1. Calmeaza bebelusii nascuti prematur.

Muzica live si cantecele de leagan pot avea impact asupra semnelor vitale, pot imbunatati comportamentele de hranire si tiparele de supt la sugarii care au fost nascuti prematur, si poate creste perioadele care si asa sunt prelungite de stari de liniste si alerta.

Iata asadar 10 motive intemeiate pentru a asculta muzica, si totodata 10 motive intemeiate de a partaja acest articol cu cei mai buni prieteni ai tai, carora le place de-asemenea sa asculte muzica.