De ce este dureros sexul pentru femeile la menopauza?
Menopauza este o afectiune in care menstruatia s-a oprit timp de cel putin 12 luni consecutive. Modificarile din timpul menopauzei dar si cele de dupa menopauza pot duce la un act sexual dureros, cunoscut si sub numele de dispareunie, pentru multe femei.
Cu toate acestea, poate fi gestionat si tratabil cu o mai buna intelegere a problemei si sprijin din partea furnizorilor de servicii medicale.
Cauzele durerii din timpul sexului pentru femeile la menopauza
Organismul sufera multe schimbari in timpul si dupa menopauza. Principala cauza a actului sexual dureros in timpul menopauzei si postmenopauzei este scaderea nivelului de estrogen .
Estrogenul este un hormon sexual care se gaseste atat la barbati cat si la femei, dar femeile au o cantitate mai mare din el. Un rol al estrogenului este de a stimula eliberarea de lubrifiant natural si cresterea de noi celule in vagin.
Fara estrogen adecvat, lubrifiantii si cresterea celulara scad, ceea ce duce la un vagin uscat si mai putin elastic. De asemenea, captuseala vaginului se subtiaza si se micsoreaza.
Uscaciunea si subtierea tesuturilor vaginale care rezulta pot face ca penetrarea si actul sexual sa fie inconfortabil. Acest disconfort poate fi o senzatie de strangere vaginala sau durere severa in timpul actului sexual. Dupa sex, unele femei simt dureri sau arsuri in vulva sau vagin.
Desi toate aceste modificari si efecte pot duce la actul sexual dureros, este important de retinut ca menopauza nu este singura cauza posibila a durerii in timpul sexului. Aproximativ trei din patru femei raporteaza ca au avut un act sexual dureros la un moment dat in viata lor, iar cauzele variaza.
Dureri superficiale si de intrare
Durerea de intrare in timpul actului sexual apare in exteriorul si imediat in interiorul vaginului. Cauzele acestei dureri includ:
- Uscaciunea vaginala.
- Vaginism, reactia automata a organismului la frica de unele sau toate tipurile de penetrare vaginala.
- Leziuni vaginale, traumatisme, iritatii.
- Infectie.
- Inflamatie.
- Anomalii vaginale.
Cauzele durerii profunde
Durerea profunda este atunci cand durerea este simtita in interiorul pelvisului. Cauzele comune ale durerii profunde in timpul actului sexual includ:
- Boala inflamatorie pelvina (BIP).
- Endometrioza, cand celulele din interiorul uterului cresc in afara acestuia.
- Fibroame, excrescente necanceroase in uter care se pot dezvolta in perioada fertila a femeii.
- Sindromul intestinului iritabil (IBS).
- Constipatie.
- Disfunctia podelei pelvine.
Durerea in timpul actului sexual poate fi, de asemenea, rezultatul unor cauze emotionale. Acestea includ stresul, anxietatea, depresia sau istoricul de abuz.
Tratament
Durerea in timpul sexului poate duce la probleme cu imaginea de sine, starea de spirit sau relatiile. Vestea buna este ca exista tratamente care pot ajuta femeile sa revina la o durere mai mica sau deloc in timpul actului sexual.
Tratamentul va incepe cu o evaluare medicala si un istoric pentru a determina cauza durerii. Evaluarea poate include un examen pelvin si teste suplimentare ale sangelui sau urinei.
Medicul dumneavoastra va determina cauza durerii si va prescrie tratamente in consecinta. Cele mai frecvente pentru actul sexual dureros implica cresterea nivelului de estrogen si terapii hormonale.
Estrogen in doza mica
Terapia cu estrogeni este un tratament cu doze mici, pe termen scurt, care poate fi administrat pe cale orala, locala, vaginala sau prin injectie. Acest tratament poate veni sub forma de crema, tableta sau inel.
Multe femei care sufera de actul sexual dureros din cauza menopauzei incep de obicei cu estrogen topic aplicat direct pe vagin pentru a promova lubrifierea. Poate ingrosa tesuturile vaginale si poate ajuta si la elasticitate.
Estrogenul oral este o alta optiune, dar pentru a evita efectele secundare pe intregul corp, de obicei nu se incearca pana cand nu au fost explorate alte optiuni.
Optiune non-hormonala
Daca aveti prea multe reactii adverse sau aveti un risc crescut de cancer de san, cheaguri de sange, accident vascular cerebral sau boli hepatice, medicul dumneavoastra va poate prescrie un tratament non-hormonal. Singura optiune non-hormonala aprobata de Food and Drug Administration este ospemifenul, care poate trata uscaciunea vaginala. Doza este de o pastila in fiecare zi.
Prevenirea acestei probleme
Pregatirea pentru schimbarile din organism si o scadere a nivelului de estrogen va poate ajuta sa evitati sexul dureros. In mod similar, este important sa intelegeti ca doar pentru ca durerea apare o data, nu inseamna ca va continua. Puteti preveni relatiile sexuale dureroase cu urmatoarele strategii.