Agregate reciclate: Ce trebuie să știm despre ele?
Având în vedere faptul că, reciclarea aduce niște beneficii importante firmelor de construcții, în bani și în renume (marketing), dar având în vedere și faptul că începem să devenim mult mai conștienți în ceea ce privește protecția mediului înconjurător, interesul în folosirea materialelor de construcții reciclate este în continuă creștere.
Acestea materiale sunt create din surplusul de material de construcție care nu a fost utilizat sau din materiale reprocesate.
Poate vă întrebați cum puteți beneficia de utilizarea materialelor reciclate cum ar fi agregatele? Odată cu creșterea costului agregatelor naturale extrase în mod clasic și a îmbunătățirii standardului produselor reciclate, agregatele reciclate devin o alternativă favorabilă și convenabilă.
Mai demult, restul de agregat ar fi fost trimis la depozitele de moloz sau aruncate te miri unde, dar reutilizarea acestora este acum considerată extrem de benefică din mai multe motive.
Dar ce este și care sunt agregatele reciclate?
Nisipul, pietrișul, piatra sparta și asfaltul sunt cele mai frecvent reproduse materiale. În esență, termenul se referă la materiale utilizate anterior în construcții. Procesul de reciclare în sine constă în reprocesarea materialelor rămase sau deja folosite. Acestea sunt apoi re-zdrobite și re-amestecate și apoi re-sortate pentru a ne asigura că îndeplinesc standardele necesare agregatelor.
Avantajele utilizării agregatelor reciclate:
Eficiență din punct de vedere al costurilor
Cel mai atrăgător aspect al agregatelor reciclate este faptul că costă foarte puțin, dar acest lucru nu este în detrimentul calității ci dimpotrivă, materialele reciclate trebuie să îndeplinească aceleași standarde ca și cele convenționale. Iar dacă acestea sunt produse local, costurile se reduc și mai mult. Poate merită chiar o investiție în reprocesarea materialelor de construcțiiJ având în vedere că în România se produce foarte puțin încă, dar prețul materialelor convenționale este în continuă creștere și sunt și materiale finite!
Agregatele reciclate importante din punct de vedere ecologic și esențiale pentru progresul industriei de construcții în încercarea de a-și reduce emisiile. Sunt extrem de versatile prin faptul că pot imita betonul și cimentul.
Exploatarea pietrișului și a pietrei necesită o mulțime de resurse și dăunează masiv mediului. Pentru a extrage nisip și pietriș, toată vegetația trebuie distrusă pentru a face loc săpăturilor, reciclând însă putem să facem rabat de acest lucru.
Unde folosim agregate reciclate?
Bucățile mari de agregat spart pot fi utilizate ca umplutură pentru gropi, structuri de drenaj, construcții de drumuri.
După îndepărtarea rezidurilor printr-un proces selectiv de ecranare și separare, apoi reducerea dimensiunii acestora, agregatul astfel obținut poate fi apoi utilizat pentru o varietate de scopuri, cum ar fi betonul pentru trotuare, borduri și fundații de poduri.
Sustenabilitate
Simplul act de reciclare a betonului înseamnă sustenabilitate, în sensul că, reduce cantitatea de deșeuri, orice material încorporat în beton, cum ar fi metalul, poate fi și acesta reciclat.
Utilizarea materialelor reciclate reduce nevoia de „agregat virgin”. La rândul său, aceasta scade nevoia de extragere a agregatelor.
La Autocompres susținem colectarea și reciclarea agregatelor din regiunea Covasna, pentru că, astfel contribuim la sustenabilitatea mediului înconjurător.