yony.ro

Un blog care abordeaza subiecte interesante

Diverse

Cum se folosește presa de rulmenți?

Există mai multe tipuri de prese de rulmenți folosite pentru extragerea rulmenților. Astfel, presele/extractoarele pot fi mecanice sau hidraulice. Să aruncăm o privire de ansamblu pe structura, materialul de fabricare și modul de folosire a acestora.

Tipuri de extractoare de rulmenți

Cunoaștem două tipuri de extractoare: exterioare: cu plăci separatoare și cu două sau trei brațe cu gheare, respectiv extractoare interioare, acestea pot fi mecanice sau hidraulice.

Extragerea mecanică a rulmenților exteriori mici se face cu ajutorul unor extractoare, fabricate din oțel de calitate superioară, mult mai dur decât rulmentul în sine. Aceste extractoare se cuplează pe cămașa interioară a rulmentului și sunt acționate manual, cu ajutorul unui mâner montat pe un șurub rotativ.

Extractoarele pot diferi prin:

  • natura și diametrul cuplajelor oferite pentru definirea distanței, deschiderii și forței necesare extragerii
  • accesibilitatea cuplajelor: exterioare, interioare sau speciale
  • forța de extragere necesară: mecanic sau hidraulic.

Extractoare cu plăci separatoare

Acest tip de extragere a rulmenților este cel mai sigur.  Tehnic vorbind acestea nici nu sunt extractoare de rulmenți ci mai degrabă prese de rulmenți, deoarece aceștia au un mecanism cu pene care împing/presează pentru a scoate rulmentul de pe arbore.

Extractoarele cu plăci separatoare constau din două jumătăți de plăci fixate cu două prezoane lungi, de diametru larg, prevăzute cu piulițe la toate cele patru capete. Plăcile au o gaură în mijloc și sunt orientate spre gaura din centru, astfel încât la strângerea plăcuțelor din exterior, pana intră înăuntru și forțează rulmentul de pe ax.

Se folosesc pentru îndepărtarea rulmenților, mecanismelor și bucșelor de pe arbori acolo unde accesul unui dispozitiv mecanic de scos piese este restricționat. Separatorii au muchia conică pentru inserția în spatele rulmenților cu montura închisă, a mecanismelor și bucșelor.

Extractoare cu două și trei brațe

Acestea sunt cele mai des folosite extractoare de rulmenți și roți dințate. Brațele extractorului au la capăt niște gheare, pentru a ajunge în spatele cămășii rulmentului.

Șurubul central este sprijinit pe axul rulmentului, iar ghearele extractorului fixate în spatele rulmentului vor extrage rulmentul de pe ax. Ghearele extractorului sunt interschimbabile pentru a putea extrage diferite tipuri și mărimi de rulmenți, printre care și rulmenții Koyo, fulii sau pinioane.

Extractoare de rulmenți interiori

Acest extractor se folosește pentru extragerea de rulmenți interiori, bucșe sau manșoane de bronz din locașuri mascate. Se folosește acolo unde un arbore sau o altă suprafață solidă nu este disponibilă pentru ca un bulon de presiune sau un berbec hidraulic sa împingă contra.

Rulmentul este îndepărtat prin acțiunea de impact a greutății ciocanului culisant care lovește opritorul de la capătul barei. Picioarele extractorului sunt amplasate pe rulment prin înșurubarea piuliței conice pentru a bloca brațele în poziție.

Extractoarele prevăzute cu un piston hidraulic asigură o forță mult mai mare, necesară la extragerea rulmenților medii și mari. Extragerea este facilitată datorită sistemului hidraulic și de centrare automată a brațelor.

Se recomandată extragerea rulmenților mari și prin metoda injectării cu ulei. Prin această metodă se injectează ulei, sub presiune ridicată, între cele două suprafețe conice, printr-o sursă de alimentare. Acest lucru reduce semnificativ fricțiunea dintre cele două suprafețe și separă rulmentul de piesa în care este amplasată.