De ce sexul oral neprotejat este riscant?
Sexul oral obisnuia sa fie un subiect tabu, dar in aceste zile este o forma comuna de activitate sexuala. Sexul oral inseamna utilizarea gurii, a buzelor sau a limbii pentru a stimula organele genitale sau anusul partenerului. Atat barbatii, cat si femeile pot face sau pot primi din partea partenerului sex oral.
Sexul oral poate fi o parte naturala si placuta a sexului intre parteneri, daca amandoi va bucurati si va dati acordul. Puteti oferi sau primi sex oral ca parte a altei activitati sexuale (cum ar fi actul vaginal sau anal). Dar sexul oral fara prezervativ are riscuri.
Riscurile sexului oral
Multi experti spun ca sexul oral nu este sex sigur. Poate fi „sex mai sigur” decat sexul genital fara prezervativ, prin faptul ca nu vei ramane insarcinata doar de la sex oral, dar sexul oral fara prezervativ are inca riscul semnificativ de a primi sau de a transmite infectii cu transmitere sexuala (ITS).
Deoarece sexul oral implica, de obicei, suptul sau lingerea organelor genitale sau anusului partenerului, este posibil sa intrati in contact cu lichide sau fecale genitale si acest lucru va pune in pericol de a dobandi multe infectii cu transmitere sexuala.
In general, aveti mai multe riscuri de a capta un ITS de sex oral daca:
- faceti mai degraba decat vi se face sex oral, pentru ca este mai mare expunerea la lichide genitale.
- nu folositi protectie.
Un alt risc al sexului oral este incordarea relatiei dvs., in special daca unul dintre voi nu se bucura sau are preocupari in acest sens. Un partener poate avea anxietate cu privire la performantele sexuale orale sau la ce va gandi partenerul in timpul sexului oral.
Sau sexul oral poate face ca un partener sa se simta sub controlul celuilalt partener. Acestea sunt toate problemele importante de rezolvat inainte de a introduce sexul oral in relatia de cuplu.
ITS din sex oral
O serie de infectii cu transmitere sexuala (ITS) pot fi asociate cu sexul oral. Urmatoarele sunt unele dintre cele mai comune.
Virusul papiloma uman (HPV) sau negi genitali
HPV este cunoscut ca virusul care poate provoca cancer de col uterin la femei. Dar HPV poate duce la o serie de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de gat sau cancere in alte parti ale organelor genitale, si alte boli grave.
HPV este un virus comun care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Este transmis prin sex genital sau oral. HPV afecteaza atat partenerii heterosexuali cat si partenerii de acelasi sex.
Unele tulpini de HPV determina condiloame genitale, acestea fiind cresteri usoare care apar pe organele genitale, desi este rar ca negii genitali sa fie trecuti la gura si buze prin sex oral. Negii genitali sunt foarte frecventi, dar nu pot fi vindecati. Pot fi tratati cu medicamente sau prin chirurgie.
Uneori, HPV nu prezinta semne sau simptome deloc. Riscul dvs. de HPV este mai mare cu cat aveti mai multi parteneri. Contractarea HPV nu garanteaza cancerul, dar studiile americane au aratat ca peste 50% din cazurile de cancer oral pot fi legate de HPV, de exemplu. Barbatii sunt mai expusi riscului decat femeile. Daca banuiti ca aveti HPV sau negi genitali, adresati-va medicului dumneavoastra.
Herpes
Herpesul este o boala comuna care are doua tipuri: herpes oral (blistere si plagi reci in jurul gurii sau nasului) si herpes genital (durere, mancarime si dureri mici pe organele genitale care se transforma in ulceratii si cruste). Puteti prinde oricare tip de herpes din cauza sexului oral fara prezervativ (si sex vaginal sau anal fara prezervativ).
Daca partenerul tau are rani in jurul gurii (herpes oral), acestea se pot transmite organelor genitale in timpul sexului oral. Daca partenerul tau are herpes in jurul organelor genitale, acestea se pot transmite la gura daca ii oferi sex oral. Uneori poti avea herpes, dar nu ai simptome. Puteti transmite in continuare boala prin contactul cu pielea.
Gonoree, clamidie, hepatita B, hepatita C
Toate aceste ITS sunt cauzate de virusuri sau bacterii care pot fi transmise in acelasi mod: prin contactul cu lichide corporale infectate, cum ar fi materialul seminal, lichidul pre-ejaculator, sangele sau secretiile vaginale. Deci sexul oral va pune in pericol sa dobanditi aceste boli. HIV face parte si din aceasta categorie.
Puteti fi infectat cu una dintre aceste ITS daca lichidele infectate vin in contact cu orice vatamare, taieturi sau ulceratii pe care le aveti. Lichidele pot ajunge si in celulele inflamate de pe buze, gura, organele genitale sau anus, membrana ochiului sau celulele gatului. Acest contact poate permite lichidelor sa patrunda in fluxul de sange si sa va imbolnaveasca.
Hepatita A
Hepatita A este o infectie intestinala care este transmisa prin contactul cu materiile fecale infectate. Daca sexul oral include linsul sau atingerea anusului partenerului, chiar daca pare curat, este posibil sa aveti un mare risc de aceasta boala.
HIV
Expertii spun ca riscul de a contracta HIV de la o persoana HIV-pozitiva in timpul sexului oral este extrem de scazut, dar este dificil de stiut exact deoarece oamenii participa adesea la sex vaginal sau anal, in acelasi timp cu sexul oral. Riscul de a contracta HIV creste daca aveti rani in gura sau pe vagin sau penis, sangerare gingiilor, contactul bucal cu sangele menstrual sau alte ITS.
Sifilis
Sifilisul este o afectiune foarte grava daca este lasata netratata, dar poate fi vindecata cu un tratament adecvat. Simptomele apar in trei etape: o singura durere (adesea nedureroasa), apoi o eruptie cutanata (sau ambele), apoi leziuni ale organelor si moarte posibila in stadiile tarzii, daca sunt simptomele sunt lasate netratate. Etapa tardiva a sifilisului nu se poate dezvolta timp de 10-30 de ani de la momentul in care ati fost infectat.
Puteti primi sifilisul intrand in contact direct cu o persoana care deja l-a dobandit, in timpul sexului vaginal, anal sau oral. Durerea poate fi pe penis, vagin sau anusul partenerului, in rect sau pe buze si in gura.
Cum se reduc riscurile sexului oral
Ca orice tip de activitate sexuala, cele mai bune modalitati de a reduce riscurile sexului oral sunt sa va abtineti (sa nu faceti sex oral) sau sa folositi protectie. Evitati sexul oral daca partenerul:
- are ITS.
- are rani, taieturi, ulcere, blistere, negi sau eruptii cutanate in jurul organelor genitale, anusului sau gurii.
- are piercing in gura sau organele genitale.
- are o infectie la gat.
- este femeie si are perioada menstruala.
Pentru sex oral la un barbat, utilizati un prezervativ in timpul sexului oral. Pentru sex oral la o femeie sau cand efectuati anilingus pe un barbat sau o femeie, utilizati un baraj. Un baraj este un latex mic sau un patrat de plastic care actioneaza ca o bariera intre vagin sau anus si gura. Poate preveni raspandirea ITS.
Pentru mai multe articole interesante legate de viata sexuala, va astept pe nutzu.ro, un blog despre sanatate, care in afara subiectelor legate de viata sexuala, va propune articole interesante legate de boli si afectiuni, tratamente corporale, sport si sanatate, diete, tratamente naturiste.