Cum sa alegi fierul de calcat potrivit?
Fierul de calcat are origini indepartate, de pe vremea cand nu era realizat din fier si nici macar fier de calcat nu se numea, insa era utilizat de cei instariti pentru a calca imbracamintea.
Acum, un fier de calcat este nelipsit din orice casa, iar pretul lui il face accesibil pentru toata lumea care si-l doreste. In plus pe piata sunt zeci poate chiar sute de modele diferite de fiare de calcat, pentru toate gusturile, buzunarele si nevoile.
Principalele specificatii de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa achizitionezi un fier de calcat este de talpa acestuia (materialul din care este fabricata), jetul de aburi, puterea exprimata in Watti, functii aditionale.
Tinand cont de cele 4 caracteristici mentionate mai sus tot ce trebuie sa faci este sa iti stabilesti un buget pe care esti dispus sa il aloci pentru achizitionarea fierului de calcat.
-
Tipuri de talpi
Talpa cu un invelis dintr-un material de calitate, reprezinta cel mai important criteriu la care trebuie sa fi atent atunci cand esti in cautarea unui fier de calcat bun, deoarece talpa este cea care intra in contact direct cu hainele pe care vrei sa le calci. Astfel ca exista :
- Talpa de ceramina: este recunoscuta si apreciata pentru rezitenta sa la temperaturi mari si socuri de diferite intensitati.
- Talpa din teflon: are avantajul ca nu se lipeste de material in timpul calcarii, insa are nevoie de o intretinere atenta, deoarece talpa nu are o rezistenta prea mare la zgarieturi.
- Talpa ultragliss: are posibilitatea de a fi confectionata din diferite invelisuri, are ca particularitate importanta faptul ca asigura o alunecare foarte usoara pe haine.
- Talpa SteamGlide: este o talpa foarte calitativa a carei productie apartine brandului Philips si este recunoscuta pentru rezistenta mare impotriva zgarieturilor, pentru usurinta cu care se intretine, dar si pentru calcarea cu usurinta a oricarui tip de material.
- Talpa din inox: calitatea acestui material nu este foarte mare, fierurile de calcat cu o astfel de talpa sunt cele mai ieftine fiind confectionate din inox. Datorita acestui material exista riscul de a se lipi de haine, de a lasa pe acestea scame si praf, iar in unele cazuri poate chiar sa decoloreze hainele fabricate dintr-un material mai sensibil.
-
Jetul de aburi
Dupa materialul din care este confectionat invelisul talpii fierului, al doilea criteriu ca importanta este alegerea fierului in functie de jetul de aburi, deoarece usureaza semnificativ procesul de calcare al hainelor si in functie de acesta chiar si cele mai dificile cute pot fi eliminate. In functie de necesitatile tale, trebuie sa ti cont de urmatoarele:
- Numarul, pozitionarea si dimensiunea gaurilor este foarte importanta, deoarece in functie de acestea jetul de aburi poate sa fie mai puternic si sa patrunda mai bine in material, facand calcarea hainelor dintr-un material mai rigid sa fie foarte usoara si rapida, asta in cazul in care fierul are gauri mai multe si mai mari ca dimensiune.
- Puterea aburului conteaza atunci cand vrei sa faci diferenta intre un jet de abur obisnuit sau unul puternic ce asigura calcarea rapida a hainelor. Un fier pentru calcatul hainelor bun, trebuie sa aiba un jet de aburi de peste 80 grame/minut. Pentru cutele care sunt mai dificil de eliminat exista fiare care au un buton suplimentar ce elibereaza jeturi de aburi ale caror debit este cuprins intre 150 si 250 grame/minut, in cazul in care debitul obisnuit al fierului nu este suficient.
-
Puterea fierului de calcat
Este exprimata in Watt(W) si de ea depinde timpul de incalzire al fierului de calcat pana la temperatura maxima. Fiarele de calcat bune, au o putere ce porneste de la 2000 W si ajung pana la 3200 W. In acest interval, cele mai avantajoase fiare tinand cont de raportul calitate-pret sunt cele de aproximativ 2400 W.
Un fier de calcat cu o putere mai mare consuma si mai multa energie si va fi si mai scump. Indiferent de puterea pe care o are aparatul, mereu trebuie sa alegi temperatura potrivita pentru materialul pe care urmeaza sa il calci.
-
Functii aditionale
In afara de talpa, aburi si putere, este important sa vezi daca fierul de calcat pe care vrei sa il achizitionezi are una sau mai multe functii suplimentare care te ajuta in procesul de calcare al hainelor si la intretinerea acestuia. Cele mai interesante sunt:
- Functia anti-calcar: la fel ca si in cazul masinii de spalat, apa pe care o utilizeaza fierul pentru ca sa genereze aburi are ca efect depunerea de calcar. Cu trecerea timpului, acest lucru afecteaza buna functionare a aparatului, insa unele modele beneficiaza in prezent de un glisor care poate sa fie activat pentru a indeparta calcarul. Producatorii recomanda utilizarea acestei functii o data pe luna
- Functia de auto-curatare: permite eliminarea aburului, a apei si a sedimentelor acumulate prin gaurile pentru abur.
- Functia de anti-picurare: cand calci o camasa din material sensibil la temperatura mica, aceasta se poate pata in timpul calcarii, insa aceste efect este eliminat de functia anti-picurare a multor fiare de calcat de pe piata.
- Functia de oprire automata: permite oprirea automata a fierului in numai 30 de secunde atunci cand este lasat nemiscat in pozitie orizontala, pentru a preveni arderea hainelor in cazul in care uiti aparatul in functiune. De asemenea aparatul se opreste automat, cand este in pozitie verticala, dar intr-un interval de timp mai mare, de regula 10-15 minute in fuctie de producator.
Daca vrei sa alegi un fier de calcat bun, ai nevoie sa te informezi bine deoarece pe piata exista multe oferte , insa detaliile din acest articol te pot ajuta sa faci alegerea corecta pentru fierul pe care sa il ai acasa.