Cele mai frecvente 3 probleme vaginale
Fie ca este vorba de mancarime persistenta, o descarcare anormala sau iritatie, atunci cand lucrurile nu stau bine in zona vaginala, stiti asta. Aproape toate femeile se confrunta cu probleme vaginale la un moment dat in viata lor, iar cele mai frecvente trei probleme sunt infectiile cu drojdie, tricomoniaza si vaginoza bacteriana.
In timp ce aceste probleme vaginale au unele simptome similare, trebuie facuta precizarea ca, cauzele lor sunt complet diferite. Tratamentul pentru fiecare dintre aceste probleme vaginale este diferit, deci cunoasterea exacta a problemei pe care o aveti este cruciala pentru a scapa de infectie rapid si eficient, si pentru a evita complicatiile potentiale.
Infectii cu drojdie
O infectie cu drojdie este cauzata de o crestere excesiva a ciupercii numita Candida. Candida traieste in mod normal in interiorul corpului (in locuri precum gura, gatul, intestinul si vaginul) si pe piele in cantitati mici, fara a provoca probleme.
Cu toate acestea, unii factori cum ar fi antibioticele, sarcina, diabetul necontrolat sau un sistem imunitar slabit (chiar daca este doar din cauza stresului) pot deranja echilibrul bacteriilor din vagin, determinand multiplicarea drojdiei. Fara interventie, drojdia prospera din cauza acomodarilor la umezeala si caldura vaginului.
Trei din patru femei vor avea cel putin o infectie cu drojdie vaginala in timpul vietii si aproape jumatate dintre femei au doua sau mai multe infectii. Ele apar aproape intotdeauna in anii fertili, dupa debutul pubertatii si inainte de menopauza, probabil din cauza schimbarii dramatice a hormonilor in aceste momente.
Simptomele infectiei cu drojdie
Cel mai frecvent simptom al infectiei cu drojdie este mancarimea extrema in interiorul si in jurul vaginului. Exista si diferite alte posibile simptome, cum ar fi:
- Senzatia de arsura, roseata si umflare a vaginului si vulvei
- Durere sau disconfort la urinare.
- Durere in timpul actului sexual.
- Durere.
- O scurgere vaginala groasa, alba, care este asemanatoare cu branza de vaci si nu are miros urat.
Desi majoritatea infectiilor cu drojdie sunt usoare, unele femei pot dezvolta infectii severe care implica roseata, umflaturi si fisuri in peretele vaginului. Unele femei se confrunta destul de des cu infectii cu drojdie, astfel incat sunt familiarizate cu simptomele si cursul tratamentului.
Puteti cumpara o crema antifungica fara prescriptie medicala, supozitor sau tableta pe care o puneti in vagin de la una la sapte zile. Medicul dumneavoastra va poate da de asemenea, o reteta pentru o pastila numita Diflucan (fluconazol) pe care o luati pe cale orala o data pentru a trata infectia.
Cu toate acestea, daca este prima data cand aveti aceste simptome, este important sa va consultati medicul pentru a obtine un diagnostic formal si a exclude alte posibilitati, mai ales ca cercetarile scot in evidenta faptul ca doua din trei femei care cumpara medicamente antifungice pentru infecti cu drojdie, nu au de fapt infectie.
Tratamentul pentru o infectie cu drojdie nu va vindeca o infectie cu transmitere sexuala (ITS) sau o vaginoza bacteriana, pe care o puteti avea in schimb, ceea ce va va pune in pericol complicatiile din aceste conditii.
In plus, corpul dumneavoastra poate deveni mai rezistent la medicamentele antifungice daca urmati tratament atunci cand nu aveti o infectie cu drojdie, ceea ce poate duce la dificultati in a scapa de o infectie cu drojdie in viitor.
Tricomoniaza
Tricomoniaza este cauzata de un parazit si se raspandeste prin sex neprotejat. Este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala vindecabila, si poate fi raspandita chiar si atunci cand nu aveti simptome.
Desi infectia este mai frecventa la femei, si barbatii o pot obtine. Timpul dintre expunerea la trichomoniasis si aparitia simptomelor poate fi de la cinci la 28 de zile.
In timp ce 85% dintre femei nu prezinta niciun simptom, alte femei cu tricomoniaza pot observa:
- Mancarime, arsura, roseata si durere a organelor genitale.
- Descarcare subtire sau spumoasa, cu un miros neobisnuit de peste, care poate fi clar, alb, galbui sau verzui.
- Disconfort in timpul actului sexual.
- Durere sau disconfort in timpul urinarii.
- Durere pelviana, desi acest lucru este rar.
Daca banuiti ca este posibil sa aveti tricomoniaza, trebuie sa va abtineti de la actul sexual si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.
Daca medicul dumneavoastra diagnosticheaza tricomoniaza, partenerul (partenerii) sexual (a) ar trebui diagnosticati si, daca este necesar, sa primeasca tratament.
Nu trebuie sa reluati relatiile sexuale pana cand nu sunteti tratati si nu aveti simptome. Tratamentul pentru tricomoniaza implica unul dintre cele doua tipuri de medicamente antibiotice: Flagil (metronidazol) sau Tindamax (tinidazol).
Daca trichomoniaza este lasata netratata, aveti un risc mai mare de a primi virusul imunodeficientei umane (HIV) daca sunteti expuse.
Vaginoza bacteriana (BV)
Vaginoza bacteriana (BV) este fara doar si poate, cea mai frecventa cauza de descarcare vaginala la femei in timpul anilor de reproducere. BV apare de obicei atunci cand exista mai multe bacterii daunatoare decat bacterii bune in vagin.
Mai exact, BV se dezvolta atunci cand echilibrul normal al bacteriilor Lactobacillus care colonizeaza in vagin este aruncat de o crestere excesiva a altor bacterii.
Desi nu exista un raspuns definitiv cu privire la cauzele BV , se stiu cativa factori care va cresc riscul de a o contracta, inclusiv sa aveti parteneri sexuali noi sau multipli, sa fiti gravida, sa folositi dusuri vaginale, sa aveti un dispozitiv intrauterin (DIU) si nefolosirea prezervativului in timpul fiecarui act sexual.
Chiar daca multe femei nu au simptome, este posibil sa le cunoasteti totusi:
- Un miros vaginal asemanator unui peste.
- descarcare vaginala anormala, alba sau cenusie, care poate fi fie apoasa, fie spumoasa.
- Mancarime si / sau iritatii vaginale.
- senzatie de arsura la urinare.
BV este tratat cu antibiotice si nu raspunde la medicamentele antifungice pentru infectiile cu drojdie, desi simptomele sunt similare. Ar trebui sa va abtineti de la sex pana cand tratamentul dumneavoastra este complet, si v-ati vindecat.