yony.ro

Un blog care abordeaza subiecte interesante

Sanatate

Ce este si cat de grava poate fi parodontita?

Parodontita este o infectie grava a gingiilor. Este cauzata de bacterii carora li s-a permis acumularea pe dinti si gingii. Pe masura ce parodontita progreseaza, oasele si dintii pot fi deteriorati. Cu toate acestea, daca parodontita este tratata din timp si se mentine o igiena orala adecvata, deteriorarea poate fi oprita.

Care sunt etapele parodontitei?

Parodontita incepe pe masura ce inflamatia se agraveaza in timp.

Inflamatii (gingivita)

Parodontita incepe cu inflamatia la nivelul gingiilor cunoscute sub numele de gingivita. Unul dintre primele semne ale gingivitei este ca gingiile vor sangera atunci cand va spelati pe dinti.

Este posibil sa observati si o anumita decolorare pe dinti. Aceasta se numeste placa. Placa este o acumulare de bacterii si resturi alimentare pe dinti.

Desi bacteriile sunt intotdeauna prezente in gura, acestea devin daunatoare doar atunci cand conditiile le permit sa creasca dramatic. Acest lucru se poate intampla daca nu periati sau atati, sau daca faceti nu curatari dentare in mod regulat.

Boala parodontala precoce

In primele etape ale parodontitei, gingiile se retrag sau se indeparteaza de pe dinti si se formeaza buzunare mici intre gingii si dinti. Buzunarele contin bacterii daunatoare.

Sistemul imunitar incearca sa combata infectia, iar tesutul gingiei incepe sa se retraga. Probabil ca veti experimenta sangerari in timpul periajului si arsului si, eventual, unele pierderi osoase.

Boala parodontala moderata

Daca este lasata sa progreseze catre o boala parodontala moderata, s-ar putea sa apara sangerare si durere in jurul dintilor si a gingiilor. Dintii vor incepe sa piarda sprijinul osos si sa se dezlege. Infectia poate duce de asemenea, la un raspuns inflamator in intregul corp.

Boala parodontala avansata

In cazul bolilor avansate, tesutul conjunctiv care tine dintii in loc incepe sa se deterioreze. Gingiile, oasele si alte tesuturi care va sustin dintii sunt distruse. Daca aveti parodontita avansata, s-ar putea sa apara dureri severe in timp ce mestecati, respiratie proasta severa si un gust rau in gura. Probabil veti pierde dintii.

Care sunt simptomele parodontitei?

Simptomele depind de stadiul bolii, dar in general includ:

  • gingii care sangereaza atunci cand va spalati dintii sau folositi ata dentara.
  • respiratie urat mirositoare.
  • modificari in pozitia dintilor.
  • retragerea gingiilor.
  • gingii rosii, fragede sau umflate.
  • acumularea placii sau a tartrului pe dinti.
  • durere la mestecat.
  • pierderea dintilor.
  • gust rau in gura.
  • raspuns inflamator pe tot corpul.

Simptomele in stadiile incipiente ale parodontitei nu sunt adesea foarte sesizate. Probabil dentistul dvs. va fi primul care le va evidentia.

Ce provoaca parodontita?

Oamenii sanatosi au in mod normal, sute de tipuri diferite de bacterii in gura. Majoritatea dintre ele sunt complet inofensive. Cand nu va curatati corect dintii in fiecare zi, bacteriile cresc si se acumuleaza pe dinti.

Parodontita este de obicei cauzata de o igiena dentara precara. Cand nu va spalati dintii si nu-i curatati in locuri greu accesibile din gura, se intampla urmatoarele:

  1. Bacteriile din gura se inmultesc si formeaza o substanta cunoscuta sub numele de placa dentara.
  2. Daca nu indepartati placa prin periere, bacteriile depun minerale in interiorul placii.
  3. Acest depozit mineral este cunoscut sub numele de tartru, ceea ce va incuraja cresterea bacteriana catre radacina dintelui.
  4. Raspunsul imunitar al organismului tau la aceasta crestere bacteriana duce la inflamatii in gingiile tale.
  5. Atasarea gingiei la radacina unui dinte este perturbata in timp, iar intre gingie si radacina se poate forma un buzunar parodontal (gol).
  6. Bacteriile anaerobe daunatoare se colonizeaza in buzunar si se inmultesc, eliberand toxine care pot deteriora gingiile, dintii si sustin structurile osoase.

Factori de risc pentru parodontita

Anumiti factori va prezinta un risc mai mare de parodontita, inclusiv:

  • fumatul, care este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru parodontita.
  • diabet de tip 2.
  • obezitate.
  • modificari hormonale la femei (cum ar fi menstruatia, sarcina sau menopauza), ceea ce poate face ca gingiile sa fie mai sensibile.
  • Boli si afectiuni care va afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi HIV sau leucemie (despre aceste boli si afectiuni puteti afla mai multe informatii de pe nutzu.ro).
  • medicamente care reduc fluxul de saliva in gura.
  • genetica.
  • alimentatie slaba, inclusiv o deficienta de vitamina C.

Cum este diagnosticata parodontita?

Dentistul dvs. va putea detecta semne de parodontoza intr-un stadiu incipient in timpul unui examen stomatologic de rutina.

Va poate monitoriza starea parodontala in timp pentru a va asigura ca nu se agraveaza. Acesta este motivul pentru care este important sa vizitati un medic stomatolog in mod regulat pentru un screening.

Dentistul dvs. poate utiliza o rigla minuscula numita sonda pentru a masura orice buzunare pe gingiile dumneavoastra. Acest test este de obicei nedureros. Daca placa, tartrul sau ambele se gasesc pe dinti, medicul dentist va elimina aceste substante ca parte a unei curatari profesionale.

De asemenea, poate efectua radiografii dentare sau va pot trimite la un parodontist, expert in diagnosticul si tratamentul bolii gingivale, pentru teste si tratamente ulterioare.

Care sunt complicatiile parodontitei?

Daca nu sunt tratate pentru parodontita, structurile de sustinere ale dintilor dvs., inclusiv oasele maxilarului, pot fi distruse. Dintii se dezlipesc si s-ar putea sa cada sau sa necesite extractie. Alte complicatii ale parodontitei includ:

  • abcese dureroase.
  • migratia dintilor dvs., care pot interfera cu alimentatia.
  • retragerea gingiilor si expunerea radacinilor dintilor.
  • risc crescut de complicatii in timpul sarcinii, inclusiv greutate scazuta la nastere si preeclampsie.
  • risc crescut de boli de inima, boli respiratorii si diabet.

Cum se trateaza parodontita?

Tratamentul are ca scop indepartarea placii si a depozitelor bacteriene de pe dinti si gingii.

Practici de igiena orala

Echipa dumneavoastra de ingrijire stomatologica va va oferi instructiuni despre cum puteti reduce numarul de bacterii din gura, ceea ce implica mentinerea dintilor si a gingiilor curate.

Medicul stomatolog va va oferi sfaturi cu privire la utilizarea corecta a periilor de dinti si a atei dentare si poate recomanda alte produse de igiena orala, cum ar fi o alegere a apei sau apa de gura.

Iata cateva sfaturi pentru mentinerea dintilor sanatosi:

  • Periati dintii de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor.
  • Luati in considerare utilizarea unei periute electrice, care poate fi mai eficienta.
  • Vizitati medicul stomatolog cel putin de doua ori pe an pentru o curatare profesionala.
  • Nu fumati.

Curatari dentare profesionale

In timpul unei curatari profesionale, medicul stomatolog va indeparta acumularea placii si tartrul din dinti si radacinile lor, dupa care va lustrui dintii si ii va trata cu fluor. Orice buzunare parodontale care s-au format ar putea necesita curatare profunda pentru a permite vindecarea.

O metoda de curatare profunda numita scalare si planificare a radacinilor va ajuta la razuirea tartrului si de asemenea, la eliminarea eventualelor pete aspre de la radacina dintelui, unde bacteriile tind sa se adune.

Antibiotice

In unele cazuri, medicul stomatolog va va prescrie antibiotice pentru a va ajuta cu infectii persistente ale gingiilor care nu au raspuns la curatari. Antibioticul poate fi sub forma unei ape de gura, gel sau a unei tablete sau capsule orale.

Urmarirea programarilor

Medicul stomatolog va dori sa va vada dupa cateva saptamani, apoi la fiecare trei pana la sase luni dupa evaluarea progresului. Daca buzunarele parodontale sunt inca prezente, acestea ar putea recomanda alte optiuni de tratament, cum ar fi interventia chirurgicala.

Interventie chirurgicala

Daca inflamatia persista in locuri inaccesibile periajului, medicul dentist va poate recomanda o procedura chirurgicala numita chirurgie pentru a curata depozitele de sub gingii. Sub anestezie, gingiile sunt ridicate, si radacinile dintilor. Gingiile tale sunt apoi suturate (cusute) la loc.

Daca ati avut pierderi osoase, o procedura cunoscuta sub denumirea de grefare osoasa poate fi efectuata in acelasi timp cu chirurgia clapelor pentru a regenera osul pierdut.