Ce este cancerul de san si care sunt tipurile acestuia?
Cancerul apare atunci cand au loc modificari numite mutatii la gene care regleaza cresterea celulelor. Mutatiile lasa celulele sa se divida si sa se inmulteasca intr-un mod necontrolat.
Cancerul de san este cancerul care se dezvolta in celulele mamare. De obicei, cancerul se formeaza fie in lobuli, fie in conductele sanului. Lobulii sunt glandele care produc lapte, iar canalele sunt caile care aduc laptele din glande catre mamelon. Cancerul poate aparea si in tesutul gras sau in tesutul conjunctiv fibros din san.
Celulele canceroase necontrolate adesea invadeaza alte tesuturi mamare sanatoase si pot calatori in ganglionii limfatici de sub brate. Ganglionii limfatici sunt o cale principala care ajuta celulele canceroase sa se deplaseze in alte parti ale corpului.
Simptomele cancerului de san
In fazele sale incipiente, cancerul de san nu poate cauza simptome. In multe cazuri, o tumora poate fi prea mica pentru a fi simtita, dar o anomalie poate fi inca observata pe o mamografie.
Fiecare tip de cancer de san poate provoca o varietate de simptome. Multe dintre aceste simptome sunt similare, dar unele pot fi diferite. Printre simptomele pentru cele mai frecvente cancere de san sunt:
- san umflat sau ingrosarea tesutului care se simte diferit de tesutul inconjurator si s-a dezvoltat recent.
- dureri de san.
- pielea rosie, impletita pe intregul san.
- umflarea in tot sanul sau doar de o parte a sanului.
- alta descarcare de mamelon decat laptele matern.
- descarcarea sangeroasa din sfarc.
- decojirea, decolarea sau scaparea pielii pe sfarc sau pe san.
- schimbare brusca, neexplicata a formei sau dimensiunii sanului.
- modificari la aspectul pielii de pe sani.
- umflatura sau umflaturi sub brat.
Daca aveti oricare dintre aceste simptome, nu inseamna neaparat ca aveti cancer de san. De exemplu, durerea la san poate fi cauzata de un chist benign. Totusi, daca gasiti o umflatura la nivelul sanului sau aveti alte simptome, ar trebui sa contactati medicul pentru examinari si testari suplimentare.
Tipuri de cancer de san
Exista mai multe tipuri de cancer de san si sunt impartite in doua categorii principale: „invaziv” si „noninvaziv” sau in situ. In timp ce cancerul invaziv s-a raspandit de la canalele sau glandele mamare la alte parti ale sanului, cancerul neinvaziv nu s-a raspandit din tesutul initial.
Aceste doua categorii sunt utilizate pentru a descrie cele mai frecvente tipuri de cancer de san, care includ:
- Carcinomul ductal in situ. Carcinomul ductal in situ (DCIS) este o afectiune neinvaziva. Cu DCIS, celulele canceroase sunt limitate la conductele din san si nu au invadat tesutul mamar din jur.
- Carcinom lobular in situ. Carcinomul lobular in situ (LCIS) este cancerul care creste in glandele producatoare de lapte ale sanului. Ca si DCIS, celulele canceroase nu au invadat tesutul din jur.
- Carcinom ductal invaziv. Carcinomul ductal invaziv (IDC) este cel mai frecvent tip de cancer de san. Acest tip de cancer de san incepe in canalele de lapte ale sanului si apoi invadeaza tesutul din san in apropiere. Odata ce cancerul de san s-a raspandit la tesutul din afara canalelor de lapte, acesta poate incepe sa se raspandeasca la alte organe si tesut din apropiere.
- Carcinom lobular invaziv. Carcinomul lobular invaziv (ILC) se dezvolta mai intai in lobulii sanului, si a invadat tesutul din apropiere.
Alte tipuri mai putin frecvente de cancer de san includ:
- Boala Paget a sfarcului. Acest tip de cancer de san incepe in conductele mamelonului, dar pe masura ce creste, incepe sa afecteze pielea si areola mamelonului.
- Tumora Phyllodes. Acest tip foarte rar de cancer de san creste in tesutul conjunctiv al sanului. Majoritatea acestor tumori sunt benigne, dar unele sunt canceroase.
- Angiosarcom. Acesta este cancerul care creste pe vasele de sange sau pe vasele limfatice din san.
Diagnosticul cancerului de san
Pentru a stabili daca simptomele dvs. sunt cauzate de cancerul de san sau de o afectiune benigna a sanului, medicul dumneavoastra va face un examen fizic amanuntit pe langa examenul de san. De asemenea, pot solicita unul sau mai multe teste de diagnosticare pentru a ajuta la intelegerea cauzelor care va provoaca simptomele.
Testele care pot ajuta la diagnosticarea cancerului de san includ:
- mamografie.
- ecografie mamara.
- biopsie mamara.
- RMN.
Tratamentul cancerului de san
Etapa cancerului de san, cat de mult a invadat, si cat de mare a crescut tumora, toate joaca un rol important in determinarea ce fel de tratament veti avea nevoie.
Pentru inceput, medicul dumneavoastra va determina dimensiunea, stadiul si gradul cancerului dumneavoastra (cat de probabil este sa creasca si sa se raspandeasca). Dupa aceea, puteti discuta despre optiunile de tratament. Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul de san. Multe femei au tratamente suplimentare, cum ar fi chimioterapia, terapia tintita, radiatiile sau terapia hormonala.
Rata de supravietuire a cancerului de san
Ratele de supravietuire a cancerului de san variaza mult pe baza multor factori. Doi dintre cei mai importanti factori sunt tipul de cancer pe care il aveti si stadiul cancerului in momentul in care primiti un diagnostic. Alti factori care pot juca un rol includ varsta, sexul si rasa.
Prevenirea cancerului de san
In timp ce exista factori de risc pe care nu ii puteti controla, urmand un stil de viata sanatos, obtinerea unor screeninguri regulate si luarea oricarei masuri preventive pe care medicul dumneavoastra va recomanda va poate ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer de san.