Ce beneficii pentru sanatate are alcoolul?
Unele persoane beau bauturi alcoolice ocazional, altele beau zi de zi, in timp ce altii se intreaba daca este bun alcoolul pentru sanatate. Un lucru este insa sigur, bauturile alcoolice nu trebuiesc consumate sub nici o forma de catre minori.
Au aparut multe discutii legate de aceste bauturi pentru adulti, iar bauturile alcoolice au fost supuse mai multor cercetari pentru a afla daca sunt bune pentru sanatate, si daca pot sa trateze diferite boli si afectiuni, dupa cum se spune.
Am ales sa scriu acest articol, pentru a va prezenta rezultatele mai multor studii cu privire la consumul de bauturi alcoolice (consumul cu moderatie, doar pentru adulti). Iata asadar cateva lucruri interesante.
-
Bauturile alcoolice pot scadea riscul de boli cardiovasculare
Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Harvard a descoperit ca „cantitatile moderate de alcool ridica nivelurilr de lipoproteina de inalta densitate, HDL sau colesterol „bun”, iar niveluri mai mari de HDL sunt asociate cu o protectie mai mare impotriva bolilor de inima.
De asemenea, s-a mai constatat in urma aceluiasi studiu faptul ca, consumul moderat de alcool poate avea modificari benefice care variaza de la o mai buna sensibilitate la insulina, la imbunatatiri ale factorilor care influenteaza coagularea sangelui.
Astfel de modificari ar tinde sa impiedice formarea de cheaguri mici de sange care pot bloca arterele din inima, gat si creier, ceea ce reprezinta cauza finala a multe atacuri de cord si a celui mai frecvent tip de AVC.
Aceasta constatare se aplica atat barbatilor, cat si femeilor care nu au fost diagnosticate anterior cu niciun tip de boala cardiovasculara.
-
Imbunatatirea libidoului
Spre deosebire de convingerile anterioare, cercetarile mai noi au descoperit ca daca se consuma bauturi alcoolice cu moderatie, acestea ar putea proteja de fapt impotriva disfunctiilor erectile, in acelasi mod in care consumul de vin rosu ar putea fi benefic pentru bolile de inima.
Intr-un studiu din 2009 publicat in „Journal of Sexual Medicine”, cercetatorii au descoperit ca sansele de disfunctie erectila au fost reduse cu 25 pana la 30 la suta in randul consumatorilor de alcool.
-
Poate scadea sansele de dezvoltare a dementei
Intr-un studiu care a inclus mai mult de 365.000 de participanti din 1977, asa cum este raportat in jurnalul Neuropsichiatric Boala si Tratamentul, bautorii moderati aveau cu 23% mai putine sanse de a dezvolta deficienta cognitiva sau boala Alzheimer si alte forme de dementa.
„Cantitatile reduse de alcool, au sanse mari sa faca celulele creierului mai potrivite. Alcoolul in cantitati moderate streseaza celulele si astfel le intareste pentru a face fata tensiunilor majore de pe drumul care ar putea cauza dementa”, a spus Edward J. Neafsey, coautor al studiului, conform raportului Science Daily.
-
Poate reduce riscul de calculi biliari
Consumul a doua unitati de alcool pe zi poate reduce riscul aparitiei calculilor biliari cu o treime, potrivit cercetatorilor de la University of East Anglia.
Studiul a constatat ca cei din Regatul Unit care au raportat consumarea a doua unitati de alcool pe zi, au avut o reducere cu o treime in riscul de a dezvolta calculi biliari. „Cercetatorii au subliniat ca descoperirile lor arata beneficiile aportului moderat de alcool, dar subliniaza ca aportul excesiv de alcool poate provoca probleme de sanatate”, arata studiul.
-
Scade riscul de diabet
Rezultatele unui studiu olandez au aratat ca adultii sanatosi care beau 1-2 pahare pe zi, au o sansa scazuta de a dezvolta diabet de tip 2, in comparatie cu cei care nu beau deloc.
„Rezultatele acestui studiu facut de catre olandezi, ne fac cunoscut faptul ca a bea cantitati moderate de bauturi alcoolice poate fi un factor determinant care ajuta la crearea unui stil de viata sanatos, iar bauturile alcoolice consumate cu moderatie pot fi de folos pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2”, au spus cercetatorii intr-o declaratie pentru Reuters.
Acestea fiind spuse, conform cercetarilor, consumul moderat de bauturi alcolice poate avea efecte pozitive pentru sanatate. Cu siguranta insa, nu se recomanda consumul excesiv de alcool, si nu este indicat ca bauturile alcoolice sa fie consumate de catre minori.