yony.ro

Un blog care abordeaza subiecte interesante

Sanatate

Ce beneficii majore pentru sanatate ofera ceaiul de iasomie?

Ceaiul de iasomie poate ajuta la prevenirea unei varietati de boli grave, inclusiv boli de inima, diabet si cancer. Datorita concentratiilor ridicate de antioxidanti si proprietati antiinflamatorii, ceaiul de iasomie poate ajuta de asemenea, la promovarea pielii frumoase si sanatoase si la stimularea sistemului imunitar.

Adaugarea ceaiului de iasomie in regim cu doar o ceasca sau doua pe zi va poate ajuta sa traiti un stil de viata sanatos si fericit. Descoperiti originile fascinante, profilul gustului si beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de iasomie.

Origine ceai de iasomie

Ceaiul de iasomie a crescut in popularitate in China in timpul dinastiei Ming, cand florile de iasomie erau la moda. Modelele florale acopereau tablouri, vesela din portelan, broderii si literatura in societatea chineza.

Ceaiul de iasomie a fost produs pentru prima data in provincia Fujian din China. Nu este de mirare ca un ceai facut din flori de iasomie a fost unul dintre primele exporturi de bauturi ale Chinei in lumea occidentala.

Ceaiul de iasomie si-a facut debutul occidental la sfarsitul anilor 1800, incantand simturile cu o aroma dulce, parfumata si flori care se lauda cu numeroase beneficii pentru sanatate. In timp ce iasomia a fost in mare parte asociata cu China, originea sa provine din regiunea Orientului Mijlociu, in special Persia.

Se crede ca este originar din Iran, Pakistan, Afganistan si regiunile din Himalaya, dar iasomia este cultivata in intreaga lume iar ceaiul de iasomie este consumat in intreaga lume. Astazi, ceaiul de iasomie este produs in mare parte in Asia, India si China fiind principalele cultivatoare.

Ce este ceaiul de iasomie?

Ceaiul de iasomie este facut dintr-o combinatie de frunze de ceai adevarate si flori de iasomie. Florile de iasomie sunt de obicei recoltate dintr-o varietate de plante de iasomie cunoscute sub numele de Jasminum officinale.

Ceaiurile aromate de iasomie de astazi provin dintr-unul din cele doua soiuri ale plantei de iasomie: iasomie comuna si sampaguita. Legate de familia maslinilor, florile de iasomie emana un miros profund parfumat cu un final dulce. Acest ceai de plante este vandut frecvent ca perle de iasomie. Perlele delicate se desfasoara pe masura ce ceaiul se absoarbe, creand o prezentare frumoasa.

Ceai aromatizat

Cele mai multe ceaiuri de iasomie sunt clasificate ca ceaiuri aromate sau parfumate, deoarece florile sunt folosite pentru a spori un ceai adevarat. Iasomia este de obicei infuzata intr-un ceai verde, desi exista cateva ceaiuri de iasomie disponibile care sunt infuzate in ceai alb sau ceai negru.

Procesul de parfumare presupune uscarea frunzelor de ceai cu flori proaspete de iasomie. Florile sunt inlocuite la fiecare 24 de ore si procesul poate dura cateva zile, in functie de amestecul dorit.

Florile pot fi folosite pentru a face ceai verde de iasomie sau pentru a parfuma alte ceaiuri adevarate, cum ar fi ceaiul oolong si ceaiul negru.

Gust

Gustul ceaiului de iasomie poate varia in functie de ceaiul adevarat pe care il foloseste ca baza, unde este cultivata iasomia si modul in care este procesat. De obicei, ceaiul verde de iasomie are un profil aromat delicat si subtil, cu note de flori dulci, un finisaj proaspat si o aroma parfumata.

Soiurile de ceai de iasomie de inalta calitate, inclusiv Yin Hao, se numara printre ceaiurile preferate ale liderilor chinezi. Aroma delicata a ceaiului de iasomie este o alegere extrem de populara, dar are si beneficii semnificative pentru sanatate.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de iasomie

  1. Creste energia

Asa cum am mentionat, ceaiul de iasomie foloseste ca baza un ceai adevarat precum ceaiul verde, negru sau alb. Ceaiurile adevarate sunt ceaiuri care se prepara folosind frunzele plantei Camellia sinensis , care contine in mod natural cofeina.

Continutul de cofeina al ceaiului de iasomie poate varia astfel in functie de ce ceai este utilizat ca baza, desi, in general, ceaiul verde este cel mai frecvent. O ceasca de ceai verde contine aproximativ 35 mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea contine aproximativ 95 mg.

Trecerea de la ceai de cafea la cea de iasomie va poate reduce aportul de cofeina, oferindu-va totusi un impuls suplimentar pentru a trece peste zi. Cofeina din ceaiul de iasomie te poate ajuta sa te concentrezi mai bine si sa fii atent.

  1. Ajutor pentru pierderea in greutate

Pierderea in greutate poate fi dificila, astfel incat sa ai un pic de sprijin suplimentar de partea ta poate face diferenta. S-a demonstrat ca ceaiul de iasomie ajuta la scaderea in greutate prin accelerarea metabolismului datorita utilizarii frunzelor de ceai verde. Un metabolism mai rapid inseamna ca organismul poate procesa mai rapid nutrientii si macronutrientii (cum ar fi grasimile si proteinele), ceea ce duce la pierderea in greutate.

Un studiu japonez publicat in 2010 a aratat ca persoanele care consuma in mod regulat ceai verde pot avea o rata metabolica de odihna mai mare decat cele care nu au consumat. Asta inseamna ca poti arde mai multe calorii si grasimi, chiar si atunci cand nu te antrenezi.

Ceaiul de iasomie este o bautura naturala cu continut scazut de calorii, astfel incat sa puteti bea fara sa va faceti griji cu privire la cresterea in greutate. Adaugarea de zahar sau miere in ceai poate creste cantitatea de calorii.

  1. Imbunatateste sistemul imunitar

La fel ca majoritatea ceaiurilor, ceaiul de iasomie are un nivel ridicat de proprietati inflamatorii si antioxidante care ajuta la stimularea sistemului imunitar si protejarea impotriva racelii obisnuite si a gripei.

Un sistem imunitar sanatos poate lupta, de asemenea, cu boli si infectii mai grave, ceea ce face extrem de importanta mentinerea sanatatii imune la niveluri optime. Ceaiul de iasomie are de asemenea, cantitati mari de vitamine si minerale care stimuleaza sanatatea imuna.

Beti o ceasca din ceaiul de iasomie, iar aceasta poate ajuta la calmarea stomacului si ofera lichidul necesar pentru a combate raceala sau gripa rapid. Aromele parfumate va pot ajuta, de asemenea, sa va relaxati si sa va faca sa va simtiti mai bine cand este cazul.

  1. Protejeaza sanatatea inimii

Mentinerea unei inimi sanatoase inseamna ca nu numai ca traiesti mai mult, dar ai o calitate a vietii mai buna. Consumul de cateva cani de ceai de iasomie pe zi va poate ajuta sa va pastrati inima in mod optim si sa limitati riscul de boli periculoase si operatii costisitoare.

Aceiasi antioxidanti din ceaiul de iasomie care ajuta la prevenirea cancerului actioneaza si pentru a asigura o inima sanatoasa. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la venele si arterele marite care duc la accidente vasculare cerebrale, cheaguri de sange si atacuri de cord.

Catechinele gasite in ceaiul de iasomie pot reduce oxidarea colesterolului LDL, ceea ce duce la inflamatia arterelor si a venelor. Colesterolul LDL este de asemenea cunoscut sub numele de colesterol rau si a fost legat de o varietate de probleme de sanatate cardiovasculara, inclusiv hipertensiune arteriala.

  1. Poate preveni cancerul

Deoarece cancerul este o afectiune obisnuita in societatea moderna, accentul pe prevenire a crescut, de asemenea. Din fericire, exista dovezi stiintifice ca consumul de ceai de iasomie poate ajuta la prevenirea cancerului, vizand radicalii liberi.

Ceaiul de iasomie contine niveluri ridicate de antioxidanti care ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt cauzati de poluantii din alimente si mediu si pot provoca nereguli in celulele care au fost legate de boli neurologice si cancer.

In functie de ce ceai este utilizat ca baza pentru ceaiul de iasomie, veti profita de beneficiile diferitilor antioxidanti. Ceaiul de iasomie facut cu ceai verde are un continut ridicat de catehine, in timp ce ceaiul de iasomie preparat cu frunze de ceai negru contine niveluri ridicate de teaflavine.

Ceaiul verde cu iasomie contine polifenoli si antioxidanti, inclusiv galatul de epigalocatechina care s-a dovedit ca previne cancerul. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, epigalocatechina galat poate proteja celulele de daunele ADN cauzate de radicalii liberi. Polifenolii din ceai pot de asemenea inhiba proliferarea celulelor, si la randul lor, incetinesc progresia rapida a celulelor mutante.

Daca preferati ceaiul de iasomie preparat cu o baza de ceai negru, puteti culege in continuare efectele de combatere a cancerului. Ceaiul negru de iasomie are un nivel ridicat de teaflavine, despre care studiile au aratat ca pot inhiba cresterea celulelor canceroase si chiar pot ucide celulele mutante.

  1. Amelioreaza stresul

Unul dintre cele mai puternice si simple beneficii pentru ceai de iasomie este derivat din aroma sa incantatoare. Starea de spirit depinde in mare masura de starea celor cinci simturi, iar ceaiul de iasomie functioneaza direct pe doua dintre aceste simturi pentru a ridica starea de spirit si a creste relaxarea.

Studiile au aratat ca simturile olfactive au o legatura puternica cu relaxarea. Aroma parfumata a ceaiului de iasomie poate declansa un raspuns parasimpatic, care elibereaza substante chimice care ajuta corpul sa se relaxeze. Unele studii fac un pas mai departe in examinarea efectelor sedative ale aromelor de ceai de iasomie, desi rezultatele au fost neconcludente si sunt in curs de desfasurare.

Bineinteles, gustul este al doilea sens vizat de ceaiul de iasomie. Aromele dulci de iasomie induc o stare relaxata, in timp ce finisajul proaspat adauga o esenta revigoranta care va poate imbogati dupa o zi lunga.

  1. Beneficii pentru piele

Florile de iasomie si ceaiurile si uleiurile esentiale derivate din aceasta au proprietati antibacteriene si antioxidante care pot ajuta la mentinerea pielii in cea mai buna stare. In timp ce uleiurile de iasomie pot fi utilizate local pe piele pentru rani si cicatrici, consumul de ceai de iasomie poate oferi si beneficii excelente pentru piele.

Antioxidantii puternici si polifenolii din ceaiul de iasomie ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, eliminand radicalii liberi care pot provoca riduri si leziuni ale pielii. Acesti polifenoli functioneaza si pentru a uniformiza pigmentarea pielii si a minimiza liniile fine.

Pentru a profita de beneficiile ceaiului de iasomie pentru pielea dvs., puteti consuma 2-3 bauturi pe zi sau va puteti spala fata folosind o ceasca racita de ceai de iasomie.