yony.ro

Un blog care abordeaza subiecte interesante

Diverse

Beneficiile cafelei pentru sanatate

Cand oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea sa de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, conform unor cercetari, acesta poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai mic de cancer la ficat, diabet de tip 2 si insuficienta cardiaca.

La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi. Cercetatorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale si bolile hepatice. Exista dovezi care sa sustina unele dintre aceste afirmatii, dar nu toate.

Cafeaua contine o serie de nutrienti utili, inclusiv riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu si diversi compusi fenolici sau antioxidanti. Unii experti sugereaza ca acestea si alte ingrediente din cafea pot fi benefice pentru organismul uman in diverse moduri, chiar si pentru sportivi, oferindu-le doza de energie necesara.

Iata asadar de ce este indicat ca fiecare dintre noi sa bem cafea!

  1. Cafeaua si diabetul

Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva diabetului de tip 2. In 2014, cercetatorii care au strans date despre peste 48.000 de persoane au descoperit ca cei care si-au crescut consumul de cafea cu cel putin o cana pe zi, peste 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2 decat cei care nu si-au crescut aportul.

O metaanaliza din 2017 a concluzionat ca persoanele care beau intre patru si sase cani de cafea cofeinizata sau decaffeinata in fiecare zi pareau sa aiba un risc mai mic de sindrom metabolic, inclusiv diabetul de tip 2.

  1. Cafeaua si boala Parkinson

Diverse studii au aratat ca cofeina, care este prezenta in cafea si in multe alte bauturi, poate ajuta la protejarea impotriva bolii Parkinson. O echipa a ajuns la concluzia ca barbatii care beau peste patru cani de cafea pe zi ar putea avea un risc de cinci ori mai mic de Parkinson decat cei care nu o fac.

In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul miscarii la persoanele cu Parkinson, conform unui studiu din 2012. Rezultatele unei metaanalize din 2017 au sugerat o legatura intre consumul de cafea si un risc mai mic de boala Parkinson, chiar si in randul persoanelor care fumeaza.

Aceasta echipa a descoperit de asemenea, ca persoanele care beau cafea pot fi mai putin susceptibile sa experimenteze depresie si afectiuni cognitive, precum Alzheimer. Cu toate acestea, nu au existat suficiente dovezi care sa demonstreze ca consumul de cafea decofeinizata ar ajuta la prevenirea bolii Parkinson.

  1. Cafeaua si cancerul de ficat

Cercetatorii italieni au descoperit ca consumul de cafea scade riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugereaza ca persoanele care beau trei cani pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic. De asemenea, o revizuire a literaturii din 2019 a concluzionat ca „aportul de cafea reduce probabil riscul de cancer la ficat”.

  1. Cafeaua si alte boli ale ficatului

O metaanaliza din 2017 a concluzionat ca consumul oricarui tip de cafea parea sa reduca riscul de cancer la ficat, boli hepatice grase nealcoolice si ciroza. Persoanele care consuma cafea pot avea de asemenea, un risc mai mic de aparitie a bolilor biliare.

In 2014, cercetatorii au analizat consumul de cafea in randul persoanelor cu colangita sclerozanta primara (PSC) si ciroza biliara primara (PBC). Acestea sunt afectiuni autoimune care afecteaza canalele biliare din ficat.

Ei au descoperit ca persoanele cu PSC au mai multe sanse sa aiba un aport mai mic de cafea decat cele fara afectiune. Nu a existat nicio dovada care sa sugereze ca aportul de cafea a fost diferit in randul persoanelor cu sau fara PBC.

De asemenea, un studiu din 2014 a sugerat o legatura intre consumul de cafea si un risc mai mic de a muri din cauza cirozei legate de hepatita nonvirala. Cercetatorii au sugerat ca consumul a doua sau mai multe cani de cafea in fiecare zi ar putea reduce riscul cu 66%.

  1. Cafea si sanatate cardiaca

Un studiu din 2012 a concluzionat ca consumul de cafea cu moderatie sau consumul a aproximativ doua portii de 8 uncii pe zi, poate proteja impotriva insuficientei cardiace. Oamenii care beau cantitati moderate de cafea in fiecare zi aveau un risc cu 11% mai mic de insuficienta cardiaca decat cei care nu au facut-o.

Intr-o metaanaliza din 2017 s-a constatat ca consumul de cofeina poate avea cel putin un beneficiu mic pentru sanatatea cardiovasculara, inclusiv tensiunea arteriala.